REISGIDS

DIENSTEN

INFORMATIE

INTERNET

Videos


MUSEA IN BUENOS AIRES

Een bezoek aan een museum is als een trip terug in de tijd, en zorgt ervoor dat je meer te weten komt over de gewoontes en tradities van bevolkingsgroepen uit het verleden. In de afgelopen 10 jaar zijn in Buenos Aires vele plaatsen tot historische bezienswaardigheden verklaard, en is een groot aantal locaties in de stad omgebouwd tot expositieruimtes en musea. Daarnaast is er een nieuwe tak opengesteld binnen het toerisme opengesteld: het openstellen van de graven en vroegere woningen van plaatselijke beroemdheden voor publiek. Er is een groot aantal musea gewijd aan de geschiedenis van Buenos Aires en Argentinië, en paleontologische, architectonische en kunstmusea. Daarnaast zijn er vele galerijen en expositieruimtes waar werken van plaatselijke schilders en beeldhouwers te bezichtigen zijn.

Museo Nacional de Bellas Artes

Adres: Avenida del Libertador 1473
Telefoonnummer: +54 (11) 4803 0802
Website: http://www.mnba.org.ar

Reyes magos Het MNBA is een veelzijdig algemeen kunstmuseum dat een verzameling kunst van lokale Argentijnse kunstenaars herbergt. Je vindt er een mix van kunststijlen die de smaken van de eigenaars en de donateurs weergeeft, zoals werken van Jackson Pollock, Rembrandt en El Greco, om er maar een paar te noemen. De meest interessante aan dit museum is de collectie uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, met werken van Monet, Pissaro, Renoir, Van Gogh en Picasso. Vergeet ook de uitgebreide verzameling van de hand van Argentijnse kunstenaars niet. Dit museum mag je niet missen als je van Moderne Europese kunst houdt, en van Frans Impressionisme of Post-modernisme. Het museum bevindt zich in een oud pompstation, en heeft daardoor niet de elegante stijl van andere musea. Laat dit je er echter niet van weerhouden om naarbinnen te gaan, want in het museum zijn enkele van meest waardevolle schatten op kunstgebied te vinden. De entree is gratis, en er worden rondleidingen in het Engels en in het Spaans gegeven.

Museo Evita

Address: Lafinur 2988, 1425
Telephone: +54 (11) 4807 0306
Website: http://www.museoevita.org

museum evita Beschrijving: In dit museum vind je een uitgebreide verzameling interessante voorwerpen die een eerbetoon vormen aan Eva (‘Evita’) Duarte Perón. Het museum opende zijn deuren in 2002, precies 50 jaar na haar dood, als eerbetoon aan haar leven, en met het doel anderen te informeren over de invloed van Evita op Argentinië als land. In de verschillende zalen zijn fimpjes, foto’s en voorwerpen te zien die haar leven weergeven vanaf haar kindertijd en haar jeugd als actrice, en de verdere rol die ze speelde op sociaal gebied en als de ‘First Lady’ van Argentinië. Exposities laten zien hoe zij onvermoeibaar heeft gestreden voor vrouwenrechten en weeshuizen. Voor bezoekers die geen Spaans spreken, zijn kaartjes aanwezig met de Engelse vertalingen van de filmpjes. In de laatste zaal worden de gebeurtenissen getoond die leidden tot het einde van haar loopbaan, waaronder een repliek van haar dodenmasker. Je kunt ook een kijkje nemen bij Evita’s graf, op de begraafplaats van Recoleta, niet ver van het museum. Iedere dag is te zien hoe een stoet mensen het graf van de familie Duarte, waar ook Evita begraven is, bezoekt.

Museo de Arte Hispanoamericano Isaac Fernandez Blanco

Hispanoamericano Isaac Fernandez Blanco
Adress: Suipacha 1422
Telefoonnummer: +54 (11) 4327 0228
Website: http://www.museos.buenosaires.gov.ar/mifb.htm

Dit museum bevindt zich in een klein, Peruaansachtig gebouw, met een tuin aangelegd in Andalusische stijl. Er zijn kunsttentoonstellingen te vinden die in chronische volgorde de geschiedenis van het Katholicisme in Zuid-Amerika te zien geven, met onder meer een afdeling die volledig gewijd is aan de Maagd Maria. Daarnaast is er een indrukwekkende verzameling Spaanse schilderijen, houtsnijwerken, zilver uit het koloniale tijdperk, barokke kunstvoorwerpen en een poppenverzameling aanwezig. Op aanvraag worden rondleidingen in het Engels gegeven.


Museo Participativo de Ciencias

Adres: Junin 1930
Telefoonnummer: +54 (11) 4805 3456
Website: http://www.mpc.org.ar

Beschrijving: Dit is een wetenschapsmuseum met activiteiten die met name erg leuk zijn voor kinderen! Twee verdiepingen vol interactieve activiteiten in het teken van de wetenschap waar kinderen kunnen ontdekken hoe zwaartekracht en electriciteit werken, stuk voor stuk ontworpen om er tegelijkertijd plezier aan te beleven. Er is een communicatiezaal, een technische zaal, en muziek- en geluidszalen, elk met interactieve objecten geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Museo Historico Nacional

Museo Historico Nacional
Adres: Calle Defensa 1600
Telefoonnummer: +54 (11) 4307 4457

Beschrijving: Dit is een van de oudste en belangrijkste musea in Buenos Aires, gelegen in een antiek huis van de Italiaanse Lezamafamilie. Er zijn 33 zaaltjes en drie galerijen, waar in chronologische volgorde met behulp van iconografieën, militaire uniformen, wapens, trofeeën en vele gebruiksvoorwerpen de geschiedenis van Argentinië wordt uitgebeeld. Tot de gebruiksvoorwerpen behoren onder meer persoonlijke bezittingen van beroemde ontdekkingsreiziger en veroveraars zoals Juan de Garay. Ook zijn er in dit historisch museum overblijfselen van Jezuїtenmissies te vinden en relikwieën uit de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje te vinden. Een highlight binnen het museum is de verzameling kunst van Cándido López: een serie fascinerende afbeeldingen die de oorlog tegen Paraguay in de jaren ’70 van de 19e eeuw weergeven.

Museum of Latin American Art of Buenos Aires (MALBA)

Adres: Avenida Figueroa Alcorta 3415
Telefoon: +54 (11) 4806 6500
Website: http://www.malba.org.ar

Beschrijving: Vanuit architectonisch oogpunt is dit een van de modernste musea in Buenos Aires, en het is bovendien een cultureel centrum dat zich wijdt aan de promotie van eigentijdse Latijns-Amerikaanse kunstenaars. Je vindt hier werken van kunstenaars als Diego Rivera, Frida Kahlo en Emilio di Cavalcanti, waarmee dit een museum is dat je zeker niet mag missen. Terwijl je erdoorheenloopt zul je tevens geїnspireerd raken door schilderijen van Argentijnse kunstenaars als Antonio Berni, Xul Solar en Alfredo Guttero.

Casa Museo Carlos Gardel

Casa Museo Carlos Gardel
Adres: Jean Jaures 735
Telefoonnummer: +54 (11) 4964 2015
Website: http://www.museos.buenosaires.gov.ar/gardel.htm

Beschrijving: Dit is het vroegere huis van de geliefde ‘Tangokoning’: Carlos Gardel. Hier wordt zijn leven tentoongesteld en vereerd. Fans kunnen foto’s bekijken, originele muziekopnames, artikelen over zijn leven en persoonlijke bezittingen, waaronder zijn beroemde ‘fedora’. Het ‘casa chorizo’ (een huis in de vorm van een chorizoworst oftewel een lang en smal huis) is gerestaureerd met het idee het de oorspronkelijke aanblik terug te geven die het had in de tijd dat Gardel en zijn moeder er woonden in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Op 24 jui 2003 is het huis heropend als museum, op zijn 68e sterfdag. Gardel kwam op tragische manier om het leven tijdens een vliegtuigongeval.

Museo de Ciencias Naturales “Bernadino Rivadavia”

Adres: Avenida Angel Gallardo 470
Telefoonnummer: +54 (11) 4982 5243
Website: http://www.macn.secyt.gov.ar/cont_Gral/home.php

Beschrijving: Een collectie van Argentinië’s natuurlijke hulpbronnen met een prachtig aquarium en 13 zalen die gewijd zijn aan paleontologie, Antartica, artropoden, en reptielen en amfibiën. Op de eerste verdieping staat een gigantische reconstructie van de uit Patagonië afkomstige ‘Gigantosaurus carolini’, de grootste vleesetende dinosaurus die ooit op aarde geleefd heeft, en de ‘herbaceous Argentinosaurus huiculensis’, waarvan alleen de nek al 12 meter lang is. Op de tweede verdieping zijn voornamelijk Zuid-Amerikaanse zoogdieren te zien, een afdeling gewijd aan anatomie, amfibiën, reptielen, vogels, en planten. In samenwerking met het Onderzoeksinstituut heeft het museum ook de afdeling waar laboratoriumwerkzaamheden worden verricht opengesteld voor publiek.

Museo de Motivos Argentinos “José Hernandez”

Museo de Motivos Argentinos
Adres: Avenida del Libertador 2373
Telefoonnummer: +54 (11) 4802 7294
Website: http://www.museohernandez.org.ar

Beschrijving: In dit museum vind je onder meer gauchovoorwerpen, de geschiedenis van de ‘mate’, en informatie over belangrijke historische gebeurtenissen in Argentinië door de eeuwen heen. Het museum is voornamelijk gewijd aan Argentijnse kunst- en handwerkvoorwerpen, en voorwerpen afkomstig uit de creoolse cultuur en de Indiaanse gemeenschappen van Argentinië. Het herbergt voorwerpen gemaakt van hout, leer, zilver, glas, porselein, steen en andere materialen. De belangrijkste collectie van het museum betreft een selectie gebruiksvoorwerpen die oorspronkelijk door de Gauchos gehanteerd werden, waaronder wapens, muziekinstrumenten en graveringen. Daarnaast wordt in het museum de geschiedenis van de ‘mate’ uitgebeeld, en is er een fotocollectie te vinden die de veranderingen van de Argentijnse tradities in de loop der tijden weergeeft.

Museo Xul Solar

Museo Xul Solar
Adres: Laprida 1212
Telefoonnummer: +54 (11) 4824 3302
Website: http://www.xulsolar.org.ar

Beschrijving: Dit museum wijdt zich volledig aan behoud en tentoonstelling van de Argentijnse schilder Alejandro Xul Solar. Het museum is ingericht in het huis waar hij voorheen woonde, compleet met voorwerpen, schilderijen en beeldhouwwerken uit zijn persoonlijke collectie. Er worden rondleidingen gegeven langs alle stadia van zijn kunstwerken, waarbij je tevens uitleg krijgt over andere werken van Xul Solar. Zo heeft hij bijvoorbeeld een piano ontworpen met voor iedere noot een andere kleur, en waarop iedere toets een bepaalde textuur had, om blinden de kans te geven piano te leren spelen. Ook heeft hij tien nieuwe versies van het alfabet bedacht, en heeft deze in zijn kunst verwerkt door woorden, zinnen en verhalen te schrijven met behulp van alleen zijn eigen alfabetten. Dit prachtige museum is zeker een bezoek waard, en het geeft je de kans een kijkje te nemen in het hoofd van deze zeer talentvolle en intelligente kunstenaar Xul Solar.

Museo Forense de la Morgue Judicial

Adres: Junín 760

Telefoon: +54 (11) 4374 3939

Dit museum is met name interessant voor studenten biologie, medicijnen of lijkschouwing. Je vindt er onder meer educatieve activiteiten en heuse kadavers. Het museum draagt de naam van Dr. Juan B. Batico, die in zijn periode als directeur van het museum, van 1927 tot 1950, het grootste deel van de collectie bijeen heeft gebracht.


SPONSORED BY

Learn Spanish


© 2002 - 2023 aboutbuenosaires.org your travel guide of Buenos Aires - All Rigths Reserved
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: